İçeriğe geç

Gaziler Ötvsiz Araç Alabilir Mi

Gazilere ÖTV’siz araç nasıl alınır?

Uzuv kaybı olan gaziler ve şehit yakınları, ÖTV’siz araç satın alma fırsatından yararlanabilirler. Bunu yapmak için şehit yakınlarının Sosyal Sigorta Kurumu’ndan “şehitlik belgesi” almaları gerekir. Uzuv kaybı olan gazilerin engelli raporu olması gerekir.

Gazilere ÖTV indirimi ne kadar?

30 Aralık 2023 tarihli ve 32415 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Özel Tüketim Vergisi (II) Liste Uygulama Genel Tebliği (Seri No: 12)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” (2.baskı) ile 2024 yılında engelli ve engelli araç alımlarında ÖTV indirimi 1.591.200 TL’ye çıkarılacak.

Gaziler araç vergisi öder mi?

Ayrıca, 2330 sayılı Kanun kapsamında SGK tarafından harp malullüğü veya hizmet yaralısı olarak kabul edilen Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının (yedek subay, astsubay ve erler dahil) motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutulması imkânı da bulunmaktadır.

Kimler araç alırken ÖTV ödemez?

Engelli kişiler, engellilik derecesi %90 veya daha fazlaysa yeni bir araç satın alırken ÖTV ödemekten muaftır. Bu nedenle, %90 engellilik belgesi olan bir araba satın almak için özel tüketim vergisi ödemenize gerek yoktur. Ancak, %90 engelli kişilerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.

1 milyon TL’lik arabanın ÖTV’si ne kadar?

Motorlu Taşıtlarda Özel Tüketim Vergisi ve KDV HesaplanmasıSilindir HacmiVergisiz Satış TutarıSCTB1600 cm³’e kadar184.000 TL’ye kadar45%1600 cm³’e kadar%50184.000 TL – 220.000 TL arası1600 cm³’e kadar%601600 cm³ 220.000 TL – 250.000 TL arası250.000 TL – 280 TL’ye kadar

ÖTV muafiyetinden kimler yararlanabilir 2024?

2023 yılında bu sınır 1 milyon 4 bin 200 TL iken 2024 yılında 1 milyon 637 bin 748 TL oldu. Bu işlem için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetinden yararlanacakların %90 ve üzeri engelli olması gerekiyor. Ayrıca bu kişiler için yaş sınırı bulunmuyor.

Vazife malulleri ÖTV’siz araç alabilir mi?

Engellilik derecesi %90 ve üzeri olan engelliler için yaş sınırı yoktur. Engellilik derecesi (tüm vücudun kayıp oranı) %90’ın üzerinde olan tüm engelliler, ilk edinilen araç, yani ilk satın alınan araç için ÖTV muafiyetinden yararlanabilirler.

En yüksek gazi maaşı ne kadar?

Böylece, Mart 2023 itibarıyla ek ödeme dahil aylık 2.000.961 TL maaş alan gazilerin aylığı, 1 Nisan 2023 itibarıyla ek ödeme dahil 8.000.847 TL’ye çıkarılacak. Hayatını kaybedenlerin dul eşlerine yapılacak ödeme ise yüzde 75’lik emeklilik oranına göre 2.220 TL olacak. 6.000.635 TL’den artırılacak.

Gazi çocuğu hakları kaç yaşına kadar?

B. Sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanma: Onur Ayı sahipleri, eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları aile bireyleri, 18 yaşına kadar olan çocukları ve yüksek öğrenim gören 25 yaşına kadar olan çocukları sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilirler.

Gazilere yeşil pasaport hakkı var mı?

Yeşil Pasaport veya Hususi Pasaport, Türkiye’de memurlara, emeklilere, gazilere, şehit yakınlarına, engellilere ve gazi yakınlarına verilen özel bir pasaport türüdür.

Gazi yakınları emlak vergisinden muaf mı?

Emekliler, işsizler, engelliler, gaziler ve şehit dul ve yetimleri bu avantajdan özellikle faydalanma olasılığı yüksek olanlardır. Emlak vergisi oranı indirimli olarak uygulanan bu grupların, evlerinin 200 metrekareyi geçmemesi ve yalnızca bir eve sahip olmaları gibi belirli koşulları karşılamaları gerekir.

Gazi yakınları nelerden faydalanabilir?

-Yarışma alanlarına erişim, -Müze ve ören yerlerini ücretsiz kullanma, -Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı huzurevlerini ücretsiz kullanma, -Devlet tiyatrolarını ücretsiz kullanma gibi sosyal haklardan yararlanırlar.

Otvsiz araç kimler alabilir?

Adından da anlaşılacağı üzere bu indirimden sadece engelli kişiler faydalanabilmektedir. Bu sebeple satın alınan araç sadece engelli adına tescil edilebilmektedir. Ayrıca engelli indirimi temel olarak ikiye ayrılmaktadır: %40 ile %89 arasında engelli olanlar ve %90’ın üzerinde engelli olanlar.

Araç alırken ÖTV muafiyeti kimleri kapsıyor?

ÖTV muafiyetinden faydalanmak için kişinin %90 veya üzeri engelli olması veya uzuvlarını kaybetmiş olması gerekmektedir. Muafiyetin geçerli olması için tam donanımlı bir hastaneden sağlık raporu alınması gerekmektedir.

ÖTV indirimi kimler için geçerli?

%40 ile %89 arasında engellilik oranına sahip kişiler yeni bir araç satın almak isterlerse, SCT oranı %26,3’tür. %90 ve üzeri engellilik oranına sahip kişiler SCT’den muaftır. Bu kişiler kendi kullanımları veya belirlenmiş bir yakınlarının kullanımı için SCT’den muaf bir araç satın alabilirler.

Vazife malulleri ÖTV’siz araç alabilir mi?

Engellilik derecesi %90 ve üzeri olan engelliler için yaş sınırı yoktur. Engellilik derecesi (tüm vücudun kayıp oranı) %90’ın üzerinde olan tüm engelliler, ilk edinilen araç, yani ilk satın alınan araç için ÖTV muafiyetinden yararlanabilirler.

Araç ÖTV muafiyeti kimleri kapsıyor?

SCT muafiyeti ile indirim arasındaki fark nedir? SCT muafiyeti ve indirimi en çok karıştırılan konular arasındadır. SCT muafiyeti, %90 veya daha fazla engelli veya uzuv kaybıyla yüksek derecede engelli olan kişiler için geçerlidir. Bu kişiler SCT ödemeden araç sahibi olurlar.

Hangi hastalar ÖTV’siz araç alabilir?

Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olan kişiler, 2024 yılında tüm vergi kalemleri dahil satış bedeli 1,59 milyon lirayı aşmayan sıfır binek otomobilleri ÖTV’siz satın alabilecek.

Gazi yakını hak sahipliği belgesi nereden alınır?

Hak sahipliği belgesi Sosyal Sigorta Kurumu tarafından düzenlenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir