İçeriğe geç

Artvinin Geleneksel Kıyafetleri Nasıl Olur

Artvin’de geleneksel kıyafetleri nelerdir?

Artvin ili erkek giyiminin başlıca aksesuarları ve parçaları şunlardır: Artvin başörtüsü, yakalı poplin gömlek, Artvin yöresel yeleği, köstek, muska, deri kemer, Artvin yöresel atkısı ve hakiki deri körük veya düz deri çizme.

Artvin düğünleri nasıl olur?

Artvin’deki düğünler genellikle geleneksel halk dansları ve müzik eşliğinde yapılır. “Horon” adı verilen heyecan verici danslar konukları eğlenceye çeker ve düğün atmosferini canlandırır. Ayrıca Artvin düğünlerinde “davulcu” adı verilen bir karakter vardır.

Rize’nin yöresel kıyafetleri nelerdir?

Rize kırsal kesimde yaşayan erkeklerin; kudi (başlık), iç çamaşırı, göynek, alt, mintan, kareli, yünlü kumaş, yelek, pantolon veya zipka, gümüş ceket, kemer, çorap, ayakkabı ve zangaldan oluşur. Kadın giyimi ise; Rize merkezinde ise müslin kasnak, makas, iç çamaşırı, elbise, etek, bluz, çorap, çorap ve ayakkabıdan oluşur.

Karadeniz’in yöresel kıyafeti nedir?

Bölgede kullanılan giyim eşyaları arasında sandaletler, siyah lastik ayakkabılar, botlar, cübbeler, peştamallar, kemerler, mesler ve lastik ayakkabılar yer alır. En göze çarpanlar, genellikle beyaz, kırmızı, geniş çizgili veya kareli, köy kadınlarının cübbelerinin üzerinden bellerine bağladıkları peştamallardır.

Artvin’in neyi meşhur?

Artvin seyahatiniz sırasında kaya, kuymak, cağ kebabı, katmer, laz böreği, kalaço, yoğurt siloru, mısır ekmeği, cevizli kete ve hamsili ekmeği mutlaka denemelisiniz.

Artvin el sanatları nelerdir?

Artvin’de halı, kilim, şal dokuma ve ahşap işçiliği de çeşitlidir. Daha küçük ölçekte: demircilik, yorgancılık, sepet örme, dantel, kenar yazma, çarpı işi, kil çömlek (pileki) vb. Bunların yapımı da devam etmektedir.

Artvin düğünlerin adı nedir?

Düğün Törenleri Makar: Gelin alayına Makar denir.

Artvin’in düğünlerinde ne oynanır?

Başlıca parçalar şunlardır: Düz Horon veya Adi Horon (şimdiki adıyla Durgun Çoruh), Deli Horon (şimdiki adıyla Coşkun Çoruh), Sasa (Kıvrak Çoruh), Orta Batum, Sarı Çiçek, Sallama, Ata Barı, Polka, Uzundere, Teşi , Kurt Barı, Muğrul Basması, Karabağ, Köçek, Kama Oyunu, Artvin Timurağası.

Düğün adetleri nelerdir?

Düğün organizasyonu; bayrak töreni, bayrak çekme, bayrak kurban etme, emek veya kırpma, düğün eğlencesi, kına yakma, damat tıraşı, gelin resepsiyonu. Bir kıza sempati genellikle büyükler tarafından, düğünlerde, bayramlarda ve eşleri ve arkadaşları ziyaret ederken yapılır. Evlenen çiftler tarafından da yapılabilir.

Yöresel kıyafetleri isimleri nelerdir?

Dış giyim: Harmani, Salta, Yünlü kumaş, Hırka, Fermane, Erkek çantası, Yelek, İçecek/Mintan. Alt giyim: Şalvar, Külot, erkekler için; olur böyle şeyler. Tüm giysiler: Çarşaf, üç etek, Kaftan, Bindallı, Bornoz, Bornoz, Feraca. Ayakkabı: Sarı ayakkabı, Çedik Yemeni, Sandalet, Mest, Çepik, Lapçin, Merkap ve çorap.

Erkek kıyafetleri nelerdir?

Erkek dış giyiminde mont, ceket, pantolon, takım elbise, üniforma, gömlek ve yelek gibi ürünler yer almaktadır.

Yöresel kıyafet ne anlama gelir?

Folklor temaları arasında yer alan geleneksel tekstiller, giyim ve el sanatları, şehrimizin muhteşem maddi kültür ürünleridir. Giyim, insanların yaşadığı zamana, topluma, geleneklere ve zevklere göre şekillenir. Günümüzde yerel giysiler sandıklarda saklanmaktadır ancak özel günlerde giyilmektedir.

Artvin’in yöresel kıyafeti nedir?

Artvin erkek kostümü, bossa, alpaga ve kadife gibi Bursa kumaşlarından yapılır ve kostüm parçaları şalvar, kurşun ceket, kurşun kuşak, siyah başlık, tozluk-çizme, poplin gömlek ve deri sandaletten oluşur.

Karadeniz kadınları ne giyer?

Karadeniz bölgesindeki kadınlar alınlarına renkli eşarplar ve şallar takarlar. Horon oynarken veya bölgeye uygun oyunlar oynarken genellikle yerel Karadeniz kostümleri tercih edilir. Sadece kadınların değil erkeklerin de giydiği pantolon, gömlek ve kemer gibi giysiler vardır.

Karadeniz erkekleri ne giyer?

Geleneksel erkek giyimi: Başlık, göynek, yelek, ceket (cepken), gömlek, pantolon, çorap ve çizmeden oluşur. Kırsal kesimde yaşayan Rize erkeklerinin giyimi ise: Kudi (başlık), göynek, alt, mintan, atkı, yünlü kumaş, yelek, pantolon veya zipka, çatal bıçak takımı, kemer, çorap, ayakkabı ve zangaldan oluşur.

Artvin’in düğünlerinde ne oynanır?

Başlıca parçalar şunlardır: Düz Horon veya Adi Horon (şimdiki adıyla Durgun Çoruh), Deli Horon (şimdiki adıyla Coşkun Çoruh), Sasa (Kıvrak Çoruh), Orta Batum, Sarı Çiçek, Sallama, Ata Barı, Polka, Uzundere, Teşi , Kurt Barı, Muğrul Basması, Karabağ, Köçek, Kama Oyunu, Artvin Timurağası.

Ardahan’ın yöresel kıyafetleri nelerdir?

Yerel Ardahan Giyim – ArdahanAkalık.Mugay papak.Gellows Botlar.Kint Pantolon.Deri Papak.Wave Kemer.Sırtlık – Mahmud.Bezment.Daha fazla ürün…

Horon kıyafetinin adı nedir?

Forka entari (Kadın Horon Elbisesi) Genellikle kadife kumaştan yapılır ve üst ve alt kısımdan oluşur. Hakim yaka, önde düğmeler, omuzda 1 cm uzunluğunda fırfırlar ve etekte 15-20 cm uzunluğunda fırfırlar ve manşetlerde tek düğme.

Halk oyunu kıyafetleri nasıl giyilir?

Açıklama: Genellikle; Köynek, iç üst, dış üst, şalvar; üç etek, dövme, elbise olarak giyilir, salta/cepken, önlük, bel kuşağı veya gümüş kemerle; Baş, üzerinde Bartın yazan “baş makinesi” ile örtülür, ayaklara ise pullar, fes ve hindi giyilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir