Bütünleyici ilkeler ne demek?
“Temel ilkeler”: cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik ve devrimcilik. “Bütünsel ilkeler” şunlardır: ulusal egemenlik, ulusal bağımsızlık, ulusal birlik ve dayanışma, “kendi ülkemizde barış, dünyada barış”, modernleşme, bilimsellik ve akılcılık, insan ve insanlık sevgisi.
Bütünleyici olma ne demek felsefe?
Bütüncül paradigma, sorunun niteliğinin, birbiriyle bağlantılı ve eklemlenmiş birimlerin ortak değerlendirmesi yoluyla anlaşılabileceğini varsayan bir yaklaşımdır.
Sistemli olma ne demek?
Sistematik olun: Her filozof düşüncelerini açıklamak için kendi sistemini oluşturur ve düşüncelerini bu sisteme göre açıklayıcı bir model kullanarak açıklar. Bu model içerisinde düşünceler birbirine bağlanır ve bütünsel bir ilişki kurar.
Bütünleyici olmak ne demek?
Tamamlayıcı parça; asıl şeyin temel unsurunu oluşturan ve o şey bozulmadıkça, tahrip olmadıkça, niteliği bozulmadıkça veya yapısı değişmedikçe ondan ayrılması mümkün olmayan parça olarak da düşünülebilir.
4 İnsan ve insanlık sevgisi hangi temel ilkenin bütünleyicisidir?
Devrimcilik ilkesinin vazgeçilmez bir parçasıdır. ► 7-İnsan ve insan sevgisi: ► İnsan, devletin, milletin ve bütün diğer varlıkların temelidir.
Tümel olma nedir?
Evrensel, tümel veya evrensel (İngilizce: Universal), düşünülen şeyler de dahil olmak üzere var olan her şeyi ve bütün varlıkları kapsayan; özel ve ayrı özellikleri olan şeylerin ortaklığını (tikellik) ifade eden bir felsefe ve metafizik kavramıdır.
Bütünsel olma ne demek felsefe?
Bütünlük kavramına holizm de denir. Bütünlük kavramı, bütünün, bütünü oluşturan parçaların toplamından daha anlamlı ve önemli olduğunu öne süren bir kavramdır. Holistik, holistik kelimesinin sıfat halidir ve bir kişiden bir parça olarak değil, bir bütün olarak bahsetmek anlamına gelir.
Felsefenin bütünleştirici olması ne demek?
Felsefenin kurucu veya bütünleştirici boyutu: Felsefenin kurucu veya bütünleştirici boyutu aslında insan zihninin bilişsel gelişimi veya zihnin bir amaca yönelik çalışması sonucunda ortaya çıkar.
Kümülatif olma ne demek?
Kümülatif kelimesi, verinin birikmesi ve çoğalması anlamına gelir. Kümülatif kelimesinin anlamı “kümeleme” olarak da ifade edilebilir. Türk Dil Kurumu’na göre “kumeli” kelimesi Türkçe kelimesine karşılık gelmektedir.
Refleksif olma ne demek felsefe?
Refleksivite, bir bağlamın neden-sonuç ilişkilerinin birbirini etkilediği durumdur. Örneğin; Bir araştırmacı veya gözlemci tarafından incelenen olgu kendi gözlemi sonucunda değişirse ve araştırma yine de devam ederse, bu bir refleksiv durumdur.
Tutarlı olma nedir felsefe?
Tutarlılık, bir ifadenin gerçeklik veya doğruluk açısından diğer ifadelerle aynı niteliğe sahip olması durumudur. Bir ifadenin doğru olarak değerlendirilmesi için tutarlı olması gerekir. Aynı zamanda kendisiyle çelişmeyen bir cümle olarak da tanımlanabilir.
Bütünleyici ilkeler nelerdir?
Bütünsel ilkeler: RASYONALİZM VE BİLİM. İNSANLIK VE İNSAN SEVGİSİ. MİLLİ BİRLİK VE BİRLİK
Bütünleyici parça nedir örnek?
Bu parçanın katılımla tamamladığı şeye aynı zamanda ana şey denir. Örneğin, araba motoru veya şanzımanı bakımından ana şeydir. Yargıtay, kararlarından birinde, bir traktöre takılan motorun traktörün ayrılmaz bir parçası haline geldiğini kabul etti.
Atatürk ilkeleri hangi bütünleyici ilkelerle ilişkilidir?
Atatürk, devletçilik ilkesini halkçılık ilkesiyle bağlantılı olarak değerlendirmektedir.
Atatürk’ün 6 temel ilkesi nelerdir?
Atatürk İlkeleri1 – Cumhuriyetçilik.2 – Milliyetçilik.3 – Halkçılık.4 – Devletçilik.5 – Laiklik.
Atatürk ilkeleri hangi bütünleyici ilkelerle ilişkilidir?
Atatürk, devletçilik ilkesini halkçılık ilkesiyle bağlantılı olarak değerlendirmektedir.
Cumhuriyetçilik ilkesi nedir kısaca?
Cumhuriyetçilik, devlet yönetimi ve düzeninde millet iradesinin hakimiyetidir. Devletin biçimini belirleyen liderlik tarzı olarak da tanımlanabilir. Bu bakımdan devlet hayatında kişisel otorite ve keyfiliğin önlenmesinin garantisini temsil eder. Özgürlüğün, eşitliğin ve adaletin temeli ulusal egemenliktir.
Atatürk’ün kaç ilkesi var?
Atatürk ilkeleri, Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcından itibaren Türk devriminin temelini oluşturmuş ve bu devrimin uygulamalarına rehberlik etmiştir. Bağımsızlık, ulusal egemenlik, cumhuriyetçilik, milliyetçilik, laiklik, halkçılık, devrimcilik, pasifizm ve akılcılık Atatürkçü düşünce sisteminin temel ilkeleridir.