Fazla Türkçe mi?
daha fazlası – Nişanyan Sözlüğü. Arapça fḍl kökünden gelen bir ödünç kelimedir, faḍla(t) فضلة “ölçüsüz bir şey, fazlalık, fazladan”.
Çok kelimesi Türkçe mi?
Sonuç olarak, “çok” sözcüğünün Uygur metinlerinde “vurmak, saldırmak” anlamına gelen “co-” fiilinden geldiği, ancak Karahanlılar’da “sürü halinde dolaşmak” anlamını kazandığı söylenebilir. dönem. Sıfat oluşturabilen ço-‘ya Eski Türkçe -(O)k (OTWF: 224) eki eklenmiş ve böylece “kitleler halinde, bol miktarda, daha fazla” anlamına gelen “çok” sözcüğü oluşmuştur.
Gelin Türkçe kökenli mi?
Eski Türkçede “evlilik yoluyla eve alınan kadın” anlamına gelen “kelin” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçede kel- “gelmek” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçede +In eki almıştır.
Çiş kelimesi nereden gelir?
Eski Türkçede “çocukların işemek için kullandıkları kelime” anlamına gelen “çiş ciş” kelimesi “çocuk” kelimesinden türemiştir. Bu “çocuk” kelimesi çocuk dilinden gelmektedir.
Türkçe en fazla hangi dilden kelime almıştır?
Bir diğer dikkat çekici nokta ise Rusya ile ticari ilişkilerimiz nedeniyle 1998 baskısında ‘haraşo’ gibi kelimelerin yer almasıdır. Türk Dil Kurumu’nun yayımladığı ‘Türkçe Sözlük’ün ilk ve son baskısında yer alan Batı kökenli yabancı kelimeler arasında en çok Fransızca kelimeler yer almaktadır.
Aşırı Türkçe mi?
aşırı – Nişanyan Sözlüğü. “Çok, çok iyi, aşırı” anlamına gelen Eski Türkçe aşru kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe aş- “diğer tarafa geçmek” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +(g)ArU eki almıştır.
Türkçedeki en zor kelime nedir?
“Sanki başarısızlığa uğratamayacağımız insanlardan biriymişsin gibi” cümlesi, halk arasında en uzun kelime olarak kabul edilir.
Özür kelimesi Türkçe mi?
Özür – Nişanyan Sözlük. Arapça ˁuḏr عذر “bağışlama” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve ˁḏr kökünden gelir. Bu kelime, Arapça ˁaḏara عذر “affetmek, mazur görmek” fiilinin fuˁl biçimindeki mastarıdır.
Kür ne demek eski Türkçe?
Tarama Sözlüğü’nde16 görülen “kur” kelimesi “kötü huylu, inatçı” anlamlarına gelmektedir. Gülensoy; Etimoloji Sözlüğü’nde18 ise Türkçe’de “çok, bol” anlamına gelen “gür” kelimesinin, Eski Türkçe’de “yiğit, cesur, güçlü” anlamına gelen “kür” kelimesinden türediği belirtilmektedir.
Gül Türkçe kökenli mi?
Gül – Nişanyan Sözlüğü. Farsça gul گل “çiçek, özellikle gül” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, aynı anlamına gelen Orta Farsça “vard” kelimesinden türemiştir. (Kaynak: Christian Bartholomae, Eski İran Sözlüğü s. 1369) Bu kelime, aynı anlamına gelen Avestan varəḏa kelimesiyle ilişkilidir.
Kız Türkçe mi?
Kökeni 1. Eski Türkçe 𐰶𐰃𐰕 (q̊²iz) kelimesinden türeyen Osmanlı Türkçesi قیز kelimesinden türemiştir.
Kardeş hangi dilde?
“Aynı anadan doğmuş” anlamına gelen Eski Türkçe kardaş kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe “+dAş” son ekiyle Eski Türkçe “karın” kelimesinden türemiştir.
İdrar Türkçe mi?
ˀidrār إدرار, Arapça drr kökünden “1. “Akıtmak, süt vermek, vermek, 2. (mecazi) idrara çıkma” kelimesinden alıntıdır.
Cis Türkçe ne demek?
“Cis” sıfatı “aynı tarafta”, “aynı seviyede” anlamına gelirken, “trans” “karşı”, “farklı bir seviyede” anlamına gelir. [1] Cis insanlar doğumda kendilerine atanan cinsiyetle aynı yerdeyken, trans insanlar farklı bir yerdedir. Türkçede cis, “natrans” veya “trans olmayan” anlamında da kullanılır.
Çişin açılımı nedir?
İdrar. İdrar, çiş veya çiş, insanlarda ve birçok başka hayvanda böbrekler tarafından kanın süzülmesiyle üretilen sıvıdır.
Fazlanın anlamı nedir?
Dilimize Arapçadan giren “more” kelimesinin gerçek anlamı “çok”tur. Miktar veya yoğunluk bakımından ortalamanın üstünde olan her şey fazlalık olarak kabul edilir. Bu kelime hem somut hem de soyut kavramlar için kullanılabilir. Örneğin: 1. Yedek kırmızı kalemi olan var mı? (Somut) 2- Çok fazla zamanım kalmadı.
Bütün Türkçe mi?
all – Nişanyan Sözlüğü. “Tamamlanmış, mükemmel, olgun” anlamına gelen Eski Türkçe “hepsi” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe büt- “bitirmek, mükemmelliğe ulaşmak” fiilinden türemiştir ve Eski Türkçe +In eki almıştır.
Çok hangi dilden?
Eski Türkçe: çogı (kavga – Kaş), çogla- (bağırma, çağırma – Kaş), çoχ- (sürü – Kaş), çoχra- (kaynama, kaynama – Kaş). Bir sıfat olarak, 14. yüzyıldan sonra “kop” (büyük kalabalık) kelimesinin yerini aldı.
Sözcük kelimesi Türkçe mi?
“Kez” kelimesi, Yeni Türkçe “kezi” +çUk kelimelerinin birleştirilmesiyle Türkçe “söz” kelimesini oluşturmak üzere türetilmiştir. Kelimenin tanımlandığı ilk kaynak 1680 tarihli Meninski’nin Thesaurus’udur; “vocula” kelimesinin karşılığı burada kelime anlamına gelen “vocula, verbulum” olarak verilmiştir.