Namazda 2 kişi cemaat olur mu?
Hz. Peygamber cemaatin iki kişiden oluşabileceğini açıklamıştır (Buhari, “Ezan”, 35; Nesâî, “İmamet”, 43-45). Buna göre cemaat, imam dışındaki bir kişinin katılımıyla meydana gelir.
İki kişi arasında namaz kılınır mı?
Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre bir erkekle bir kadının yan yana durup namaz kılmaları her iki tarafın da namazını bozmaz. Ancak bunda bir kötülük vardır (Râfiî, el-‘Azîz, 2/174; İbn Kudâme, el-Mughnî, 2/179; Hattâb, Mevâhib, 2/435; Buhûtî, Keşşâf, 1/329-330; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe’a, 1/268).
Namaz kılmak için kaç kişi gerekir?
Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Bir yerleşim yerinde dört kişi bile bulunsa cuma namazını kılmak farzdır.” (Beyhakî, Sünen, III/179 H.Nr: 5406, 5407; Darakutnî, Sünen, II/8-9 H.Nr: 1-3; Azim Âbâdî, Avnü’l-Ma’bûd, III/283 ) dediği rivayet edilmiştir.
Başka biri adına namaz kılınır mı?
Din İşleri Yüksek Kurulu, herkes kendi amellerinden sorumlu olacağı için (el-İsrâ, 17/13; Yâsin, 36/54; et-Tûr, 52/16, 21; el-Müddessir, 74/38) onun adına farz namazı kılamaz.
Namazda cemaate katılmak şart mıdır?
Bu bakımdan, cemaate katılmaya engel bir durum olmadığı takdirde, beş vakit namazı cemaatle kılmaya gayret edilmelidir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), kişinin mescide giderken attığı her adımla bir derece yükseldiğini ve bir günahının silindiğini bildirmiştir (Buhari, Ezan, 30 [647]; Ebû Dâvud, Salat, 49 [559]).
Aynı anda iki cemaat olur mu?
Şeyh İbn Usaymin Rahimehullah camide ikinci cemaatin yapılış şeklini şöyle açıklamıştır: Birincisi, camide her zaman iki cemaat vardır, şüphesiz bu mekruhtur ve hatta haramdır. Çünkü bu sapkınlıktır ve Hz. Muhammed (s.a.v.) zamanında böyle bir uygulama yoktu.
Cünüp iken namaz kılmak günah mıdır?
Bu nedenle, bir kimse abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) bilerek veya unutarak bir namaz kılarsa, namazı batıldır ve namazını yeniden kılması gerekir. Ayrıca, eğer bilerek abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) namaz kılarsa, büyük günah işlemiş olur.
Hangi odada namaz kılınmaz?
Namaz kılmanın mekruh olduğu yerler: 1) Hamamda, 3) Yoldan geçenlerin önünde, yolda, cadde ve sokakta; sıkıntı veriyorsa haramdır. 6) Ateş ve kandil önünde. 7) Mutfakta.
Yatak odasında namaz kılmak caiz midir?
Demek istediğimiz şudur; temiz bir evin yatak odası ile diğer odaları arasında namaz kılmanın caiz olup olmaması bakımından bir fark yoktur.
Cemaate gitmemek günah mı?
“Cemaatle namazı terk etmeye gelince, bu çirkin bir davranıştır ve caiz değildir. Cemaatle namazı terk etmek münafıkların özelliklerinden biridir. Müslümanın farz namazını camide cemaatle kılması gerekir.”
Namaz kılmak kimlere ağır gelir?
45,46. Sabır ve namazla Allah’a sığının ve yardım dileyin. Şüphesiz namaz, Rablerine kavuşmayı ve O’na dönmeyi umanlar ve korkanlar dışında herkese zordur. Sabrederek ve namaz kılarak Allah’tan yardım isteyin. [14] Şüphesiz namaz, Allah’a derin saygı duyanlar dışında herkese zordur.
1 kişi ile cemaat olur mu?
Görüldüğü gibi Hz. Peygamber’den (s.a.v.) cuma namazının en az dört kişiyle, biri imam olmak üzere kılınabileceği rivayet edilmiştir. Bu, cuma namazını kılmak için gerekli olan kişi sayısının alt sınırını belirlemektedir.
Ara ara namaz kılmak günah mı?
Aynı gün akşam namazı geciktirilerek Müzdelife’de yatsı vaktinde cemaatle kılınır (cem-i te’hir). Ayrıca cemaatle namaz kılmak caiz değildir (Kâsânî, Bedâî’, 1/127).
Ölen kişinin namaz borcu ödenir mi?
İslam hukukunda, ölen kişinin namaz borçları her namaz için ayrı ayrı hesaplanır ve fidyeleri fakirlere ödenir. Namaz borçlarını azaltma işlemine İskat-i-Salat denir.
Günde 1 kere namaz kılınır mı?
Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Farz namaz bir günde iki defa kılınmaz.” (Dârakutnî, es-Sünen, 2/285; İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 3/206).
Hanefi mezhebine göre cemaatle namaz nasıl kılınır?
Hanefi, Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre, Kabe’nin etrafı da dahil olmak üzere cemaatle namaz kılarken, imamın bulunduğu taraftaki cemaat imamın önünde durmamalıdır. Dolayısıyla imamın tarafındaki cemaat imamın önünde olursa, imamın takipçisi sayılmazlar ve namazları geçersizdir.
Cemaat varken tek başına namaz kılınır mı?
Camide imam ile cemaat arasında uzak mesafe olması, imamın imama uymasına engel değildir; ancak bir kimsenin saf dışında, bir mazeret olmadıkça tek başına imama uyması mekruhtur.
Cemaatle namaz kılarken cemaat dua okur mu?
Namazda Kur’an okuma zorunluluğu, imama uyan kişiden tamamen kalkar (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/50). Şafiî ve Hanbeli mezheplerine göre ise okuma zorunluluğu tamamen ortadan kalkmaz.
Koca karısına imamlık yapabilir mi?
Şafii mezhebine göre imamın hem erkeklere hem de kadınlara imamlık yapmaya niyet etmesi şart değildir, ancak müstehaptır (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/502). Bu sebeple kadın, tek başına namaz kılan bir erkeğe uyabilir.